Jelenleg 8152 állatbarátunk van, 471 cicabarát és 7519 kutyabarát :)

KUTYÁD EGY ÉLETRE SZÓL, NEM CSAK KARÁCSONYRA

Gondolatok a felelős állattartásról
 

Az ember ősidők óta ösztönös késztetést érez az állatokkal való kapcsolattartásra. Különböző ünnepek közeledtével sokan gondolnak arra, hogy "élő ajándékkal" lepik meg szeretteiket egy kutyus, cicus, vagy egyéb kisállat formájában.

Az ajándékozók sokszor azonban nem számolnak azzal, hogy az igazi meglepetést az okozza majd, amikor kiderül, hogy egy plüssállattal ellentétben a hús-vér társuknak komoly igényeik vannak, melynek kielégítése az állattartó erkölcsi kötelessége.

KUTYÁD EGY ÉLETRE SZÓL, NEM CSAK KARÁCSONYRA  

 

Az állat "jó gazda gondosságával" való ellátása magában foglalja a megfelelő táplálást, gondozást, a rendszeres állatorvosi ellátást, és mindez együttesen komoly összegre rúghat. Nem beszélve a váratlan kiadásokról pl. az állat megbetegedése esetén, vagy a nem kívánt gyermekáldás megelőzésére szolgáló ivartalanítás kapcsán.

 

Az újdonsült gazdinak be kell látnia: gyökeresen megváltozik az élete az új társbérlő jelenlétében. A kutyások búcsút mondhatnak a reggeli lustálkodásnak: akár esik akár fúj, a kötelező séta nem maradhat el!

A cicákkal már kevesebb a gond: a megelégedett dorombolás feltétele a tele pocak, egy meleg kuckó és néhány maroknyi macskaalom. Az apró hobbyállatok (tengerimalac, hörcsög, teknős) ugyanúgy igénylik a napi gondoskodást, és mindez természetesen alapos fegyelmet és odaadást követel az állat gazdájától.

Aki mégis úgy dönt, hogy felelősséggel vállalja az állat ellátásának mindennapi nyűgét, hihetetlen ajándékot kap fáradozásaiért cserébe.

A kedvencként tartott állatok esetében a szeretet a cserealap. Ebben pedig az állatok rendszerint nincsenek szűkében. És mint minden érző lény az ember is mohó vággyal igényli a szeretetet akár bevallja ezt magának akár nem. A szeretet melyet az állattól kapunk olyan önzetlen és tartós, hogy a legelesettebb ember sem csalódik benne. Az állat teljes mértékben érzelmi lény: rendíthetetlenül adja a szeretetet tekintet nélkül arra, hogy éheztetik, simogatják, ütik, vagy kényeztetik. Az állat nem kel fel rossz lábbal, nem megalkuvó, nem hazudik soha, mindig őszinte és odaadó. Egy ilyen folyamatosan azonos hőfokon izzó lény nem tud egy "sajnálom" -mal továbblépni, nem tud racionálisan észérvek alapján mérlegelni: mert nem tehet mást! Ilyennek született, ezt hordozza a génjeiben.

Az állat és az ember elválaszthatatlan társak és mindez alapvetően az állat feltétel nélküli önzetlen ragaszkodásának köszönhető.

Ez a tulajdonság teszi alkalmassá arra az állatokat, hogy az ember teljes értékű társai legyenek. Az ember és állat között kialakult kapcsolatnak pedig hihetetlen jótékony hatásai vannak.

 


Dr. Király Péter, szakállatorvos
(alapító, Rex Kutyaotthon Alapítvány)

 

Állatorvosi tanácsadás

Amennyiben állategészségügyi témában tanácsra lenne szüksége, az alábbi email címen felteheti kérdéseit:

E-mail cím: info@rexrendelo.hu

 

Állatvédelmi tanácsadás

Amennyiben társállatok tartásával kapcsolatban kérdése lenne, esetleg állatkínzást észlel, vagy állatot szeretne örökbefogadni az alábbi email címen felteheti kérdéseit:

E-mail cím: rexiroda@rex.hu

 

Gazdijelöltek figyelmébe

A Rex Kutyaotthon Alapítvány az év minden napján várja mindazok jelentkezését, akik szívesen felvidítanák otthonukat egy szeretetéhes kutya vagy egy macska társaságával. A gazdira váró kutyusok fényképes bemutatkozása és számos érdekesség megtekinthető az alapítvány honlapján.

Honlap cím: www.rex.hu

 

 

 

 


Dr. Lőrincz József, állatorvos

A felelős kisállat tartók nem csak szeretik kedvencüket, de gondoskodnak azok testi és lelki egészségéről is. Praktizálásom során sokszor találkozok olyan esetekkel, amelyek kezelése nem igényel nagy erőfeszítéseket, így a kisállat egyéb szövődményektől mentesen, gyorsan meggyógyul. Sajnos azonban történnek komolyabb balesetek és az állatok elkaphatnak olyan betegségeket, amelyek kezelése hosszú és költséges folyamat. Állatorvosként csak ajánlani tudom a kisállat-biztosítást, amely anyagi segítséget jelent minden felelős gazdi számára.

Legyél felelős kisállat-tartó!

Az AEGON kisállat-biztosítást olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek fontos a kutyájukról való gondoskodás, és egy nem várt betegség esetén szeretnék elkerülni a hirtelen felmerülő állatorvosi költségeket, kiadásokat.
Már minden kutyafajtára és macskára egyaránt köthető, ha az állat valamennyi kötelező oltását megkapta, elmúlt már 6 hónapos, de még nem töltötte be a 7 évet.