Jelenleg 8152 állatbarátunk van, 471 cicabarát és 7519 kutyabarát :)

FITT EB

AVAGY TÚLÉLŐ CSOMAG ÚJDONSÜLT KUTYAGAZDIK SZÁMÁRA

 

Megérkezett az új családtag

Megérkezett az új családtag! Az első felderítő körútjára az egész család négykézláb követi a parányi nyöszörgő szőr-gombócot. Rövid séta után jóízűen lepisili a szőnyeget, és ezzel a beavatási szertartás megtörtént. Az újdonsült gazdiban hirtelen ezernyi kérdés merül fel az új jövevénnyel kapcsolatban. A legfontosabb teendőket az alábbiakban foglaljuk össze.

 

Megérkezett az új családtag  

 

Védőoltások

A kölyökállatok oltásait 6-8 hetes korban tanácsos elkezdeni. Az első oltások adta védelmet az oltás megismétlésével erősítjük meg, ezért fontos az oltási program pontos betartása. A szervezet védekező rendszerének a megfelelő válaszhoz időre van szüksége, ezért célszerű az oltásokat 2 hetes időközönként beadatni. Az oltóanyag hatékony védettséget csak egészséges szervezetben képes kialakítani, ezért beteg kutyákat nem oltanak be. A védőoltásokat felnőtt állatok esetében évente tanácsos megismételni. A kutyák rendszeres veszettség elleni védőoltása és féreghajtása kötelező. Az oltást az eb egy éves koráig kétszer kell beadni, majd évente kell újra vakcinázni. Az egyéb fertőző betegségek (szopornyica, kennelköhögés, stb.) elleni védőoltás beadatása évente javasolt, melyet a veszettség oltással együtt ún. kombinált oltás formájában is be tudnak adni.

 

Megérkezett az új családtag  

 

Féreghajtás

A magzatok már az anyaméhben, a kölykök pedig az anyatejjel fertőződhetnek féreglárvákkal, így a kölyök állatok féreghajtását először 2 hetes korban javasolt elvégezni, majd 2 hetes időközökkel legalább 10 hetes korig tanácsos többször megismételni. A fiatal állatok féregtelenítése kiemelkedően fontos, mert a férgesség a kis állatokban súlyos vérszegénységet és mérgezési tüneteket okozhatnak, sőt emberekre (főleg gyermekekre) is veszélyes lehet.

A férgesség tünetei változatosak lehetnek: gyakori hányás, hasmenés, a has puffadása, vérszegénység és bágyadtság, a hányadékban illetve esetleg a „bűnöst” is megpillanthatjuk a bélsárban spagetti-szerű fehér kb. 2-3 cm-es férgek, vagy rizsszemre emlékeztető féreg ízek formájában.

A féreghajtást növendék és felnőtt kutyánál javasolt negyedévente megismételni, évente egyszer pedig kötelező széles spektrumú féreghajtóval elvégezni.

 

Külső parazitamentesítés

A kölykök külső élősködői közül leggyakrabban a bolhák okoznak kellemetlenséget. Az apró vérszívó vámszedők a szőnyeg és a bútorhuzat bolyhai között, a padló repedéseiben meghúzódva hónapokig életképesek maradnak, és alkalmas pillanatban ugranak fel kedvencünkre egy kis „falatozásra”. Téves azt képzelni, hogy ha az állaton nincs bolha, akkor nem szenved bolhásságtól, hiszen a környezetből folyamatosan juthatnak paraziták az állatra. Éppen ezért fejlesztettek ki olyan készítményeket, mely nem csak az állaton tartózkodó bolhákat, hanem a környezetben élő fejlődési alakokat is elpusztítják. A bolhásságra a gyakori vakaródzás, szőrhiány és sebes pörkök megjelenése hívja fel a figyelmet. Egyes állatok allergiás reakciót mutathatnak a bolha nyálára, és súlyos bőrgyulladás alakulhat ki náluk, ezért érdemes a bolhásságot inkább –rendszeres kezeléssel- megelőzni, mint gyógykezelni.

A kereskedelemben megvásárolható, olcsóbb készítmények gyakran nem elég hatékonyak a paraziták ellen, ezért tanácsos inkább az állatorvosilag igazolt hatékonyságú szerek közül választani.

 

Fontos!

A betegségek, parazitózisok megelőzése egészségügyileg és anyagilag is kedvezőbb Neked és kedvencednek, mint azok kezelése. A vakcinázások, rendszeres féregtelenítés, bolha- és kullancsellenes kezelés és a kiváló minőségű tápok etetése ehhez jelent hatékony segítséget.

 


Dr. Király Péter, szakállatorvos
(alapító, Rex Kutyaotthon Alapítvány)

 


Dr. Lőrincz József, állatorvos

A felelős kisállat tartók nem csak szeretik kedvencüket, de gondoskodnak azok testi és lelki egészségéről is. Praktizálásom során sokszor találkozok olyan esetekkel, amelyek kezelése nem igényel nagy erőfeszítéseket, így a kisállat egyéb szövődményektől mentesen, gyorsan meggyógyul. Sajnos azonban történnek komolyabb balesetek és az állatok elkaphatnak olyan betegségeket, amelyek kezelése hosszú és költséges folyamat. Állatorvosként csak ajánlani tudom a kisállat-biztosítást, amely anyagi segítséget jelent minden felelős gazdi számára.

Legyél felelős kisállat-tartó!

Az AEGON kisállat-biztosítást olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek fontos a kutyájukról való gondoskodás, és egy nem várt betegség esetén szeretnék elkerülni a hirtelen felmerülő állatorvosi költségeket, kiadásokat.
Már minden kutyafajtára és macskára egyaránt köthető, ha az állat valamennyi kötelező oltását megkapta, elmúlt már 6 hónapos, de még nem töltötte be a 7 évet.