Jelenleg 8152 állatbarátunk van, 471 cicabarát és 7519 kutyabarát :)

BÚCSÚ A FEGYVEREKTŐL

 

Családtervezés

Akárcsak az emberi társadalmakban, a túlnépesedés az állatvilágban is óriási problémák forrása. Különösen így van ez a kutyák és macskák körében, melyek hatalmas szaporodási potenciállal rendelkeznek. Teoretikus számítások szerint például 9 esztendő alatt közel 11 millió utód származhat egyetlen macskapártól, ha évente csupán 6 utódot hoznak világra, és az utódok is hasonlóképp szaporodnak.

A természetben mindez persze nem következik be, hisz a környezet eltartóképességét meghaladó létszámban világra jött utódokat számtalan veszély fenyegeti. S bár a feleslegesen megszületett állatokat a táplálékhiány, a vadászok, az autók, a betegségek és számos egyéb tényező jelentősen megtizedeli, még így is sokkal több marad életben, mint amennyit a társadalom el tudna tartani. A közegészségügyi és állategészségügyi szempontból egyaránt veszélyt hordozó kóborállat állományok kezelése a világ számos országában komoly kihivást jelent.

Mint az élet számos más területén, itt is a megelőzés a probléma kezelésének leghatékonyabb módszere. A nem kívánt túlszaporulat megelőzésének leghumánusabb és világszerte alkalmazott módja az ivartalanítás. A fejlettebb állatvédelmi kultúrával bíró országokban a nem tenyésztésre szánt állatok túlnyomó részét ivartalanítják. Hazánkban a becslések szerint – bár évről-évre javul a statisztika - még mindig 20% alatt van az ivartalanított állatok aránya. Ez arra utal a hazánkban jelenleg százezres nagyságrendűre tehető kóbor állat létszám is. Az állományszabályozás területén mutatkozó jelentős lemaradásokat az ivartalanítás széleskörű bevezetésével lehetne felszámolni.

 

BÚCSÚ A FEGYVEREKTŐL  

Ivartalanítás

Az ivartalanításnak - nemtől függetlenül - semmiféle káros hatása nincs, sőt – a társadalmi előnyökön túl - rendkívül sok fizikális és mentális előnnyel jár. Egy amerikai felmérés szerint az ivartalanított állatok átlagosan egy évvel tovább élnek mint nem ivartalanított társaik. A szaporodás ösztönös kényszere miatt kialakuló elkószálás, a rivalizálás során szerzett sérülések és pszichés hatások (étvágytalanság, agresszió, stb.) egyes nemi úton is terjedő gyógyíthatatlan betegségek ugyancsak elkerülhetők az ivartalanítással.

Azonban talán a legfőbb előny az, hogy e rutinműtéttel számos ivarszervi megbetegedés kialakulását előzhetjük meg (pl. emlődaganatok, petefészek és méhelváltozások, heredaganatok, prosztata problémák stb.). Az ivartalanítás tehát az állat és a társadalom számára egyaránt kizárólag előnyökkel jár, ezért javasoljuk a nem tenyésztésre szánt kutyák és macskák (lehetőleg ivarérés előtti) 4-5 hónapos kor előtt történő ivartalanítását.

 


Dr. Király Péter, szakállatorvos
(alapító, Rex Kutyaotthon Alapítvány)

 


Dr. Lőrincz József, állatorvos

A felelős kisállat tartók nem csak szeretik kedvencüket, de gondoskodnak azok testi és lelki egészségéről is. Praktizálásom során sokszor találkozok olyan esetekkel, amelyek kezelése nem igényel nagy erőfeszítéseket, így a kisállat egyéb szövődményektől mentesen, gyorsan meggyógyul. Sajnos azonban történnek komolyabb balesetek és az állatok elkaphatnak olyan betegségeket, amelyek kezelése hosszú és költséges folyamat. Állatorvosként csak ajánlani tudom a kisállat-biztosítást, amely anyagi segítséget jelent minden felelős gazdi számára.

Legyél felelős kisállat-tartó!

Az AEGON kisállat-biztosítást olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek fontos a kutyájukról való gondoskodás, és egy nem várt betegség esetén szeretnék elkerülni a hirtelen felmerülő állatorvosi költségeket, kiadásokat.
Már minden kutyafajtára és macskára egyaránt köthető, ha az állat valamennyi kötelező oltását megkapta, elmúlt már 6 hónapos, de még nem töltötte be a 7 évet.