Jelenleg 8152 állatbarátunk van, 471 cicabarát és 7519 kutyabarát :)

A KUTYA VACSORÁJA

A nyári szünidőt sok gyermek vidéken a rokonoknál vagy falusi táborban töltötte, ahol könnyen összebarátkozhatott egy kutyával vagy cicával. A találkozásnak gyakran az a vége, hogy gyermekben olthatatlan vágy ébred egy saját kis állat iránt. Azonban ahhoz, hogy az új otthonában megfelelő körülmények között tartsa kedvencét, tudnia kell róla néhány alapvető dolgot.

 

Kiskutya vagyok, nagyokat harapok  

 

"Kiskutya vagyok, nagyokat harapok ..."

A kiegyensúlyozott étrend a kutya minden életszakaszában fontos, de kölyök korban kiemelt jelentőségű. A kölyök kutyának több energiára van szüksége, mivel gyorsan fejlődik. A csontok és az izomzat megfelelő kialakulásához szükség van a létfontosságú vitaminok és tápelemek megfelelő egyensúlyára.

Célszerű olyan, kölyök kutyáknak szánt előregyártott állateledelt választani, amelyik figyelembe veszi az állat felnőttkori méretét, esetleg fajtáját is. Kezdetben naponta két-három alkalommal adjunk enni a kölyök kutyának a tápgyártó javaslatait követve. Ahogy a kutya növekszik, igazítsuk a táp mennyiségét a kutya igényeihez, és ügyeljünk arra, hogy kedvencünk nehogy elhízzon.

A legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy a kölyök kutyának egy év körüli életkoráig kölyöktápot adjunk, melynek összetétele függ a kutya méretétől, testsúlyától, testalkatától és aktivitásától. A kölyök kutyát etethetjük konzervvel, száraz táppal vagy a kettő keverékével. Az étrendben mindenféle változtatást fokozatosan hajtsunk végre, mert a hirtelen tápváltás emésztési problémákat okozhat.

 

"A felnőtt kutyának is vannak igényei"

A felnőtt kutya is teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendet igényel. A kiválasztott táp típusa függ a kutya korától, aktivitásától, élettani állapotától és életkörülményeitől. Ezek a tényezők befolyásolják a kutya energia- és tápayag-szükségletét, amely időről időre változhat. Egy munkakutyának sokkal több energiára van szüksége, mint egy mozgásszegény életmódot folytató „kanapékoptatónak”. Az olyan stresszes időszakok, mint például a vemhesség, a szoptatás vagy a betegség, szintén megnövelik a kutya energiaigényét. Korosodó négylábú családtagjainkat az idős állatok igényeihez alkalmazkodó “senior” táppal etessük.

A kutyát nem célszerű asztali maradékokkal etetni. Ez táplálkozási zavarhoz vezethet, aminek az eredménye gyakran, hányás, hasmenés vagy elhízás. Ha jutalmazni szeretnénk kedvencünket, inkább a kereskedelemben kapható jutalomfalatokat válasszuk.

 


Dr. Király Péter, szakállatorvos
(alapító, Rex Kutyaotthon Alapítvány)

 


Dr. Lőrincz József, állatorvos

A felelős kisállat tartók nem csak szeretik kedvencüket, de gondoskodnak azok testi és lelki egészségéről is. Praktizálásom során sokszor találkozok olyan esetekkel, amelyek kezelése nem igényel nagy erőfeszítéseket, így a kisállat egyéb szövődményektől mentesen, gyorsan meggyógyul. Sajnos azonban történnek komolyabb balesetek és az állatok elkaphatnak olyan betegségeket, amelyek kezelése hosszú és költséges folyamat. Állatorvosként csak ajánlani tudom a kisállat-biztosítást, amely anyagi segítséget jelent minden felelős gazdi számára.

Legyél felelős kisállat-tartó!

Az AEGON kisállat-biztosítást olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek fontos a kutyájukról való gondoskodás, és egy nem várt betegség esetén szeretnék elkerülni a hirtelen felmerülő állatorvosi költségeket, kiadásokat.
Már minden kutyafajtára és macskára egyaránt köthető, ha az állat valamennyi kötelező oltását megkapta, elmúlt már 6 hónapos, de még nem töltötte be a 7 évet.