Jelenleg 8152 állatbarátunk van, 471 cicabarát és 7519 kutyabarát :)

Spuri - A Kutya mozgásigényének kielégítése, balesetek elkerülése

 

Bátran kijelenthetjük, egy kutya mozgásigénye kifejezetten saját vérmérsékletétől függ. És persze a felmenőktől. Természetesen lehet általánosítani. A vadászkutyák (vizsla, agár) mozgásigénye kifejezetten magas, és akkor igazán boldogok, ha a nap nagy részét szaladgálással tölthetik. A retrieverek és a különféle juhászkutya fajták sem igazán szeretnek unatkozni, ezért is jó munkakutyák. Nem véletlen, hogy a segítő kutyák nagy része is közülük kerül ki. A legkevesebb mozgásigénnyel rendelkező négylábúak az ölebek (a csivavák, törpeuszkárok, spánielek és selyemkutyák). Miután őket eleve azért tenyésztették, hogy jólnevelt társasági kutyák legyenek, lakásban kifejezetten ők a legideálisabbak.

 

 A Kutya mozgásigényének kielégítése, balesetek elkerülése  

 

De mi van, ha mi azért inkább nagyobb testű ebet szeretnénk?

Hogyan elégíthetjük ki kedvencünk mindennapi mozgásigényét?

Ha szerencsénk van és olyan helyen lakunk, ahol a közelben van kutyafuttató, a legideálisabb, ha kutyánkat már a lehető legfiatalabb korban oda hordjuk le. Ugyanis azon kívül, hogy ott bátran elrohangászhat anélkül, hogy nyoma veszne, a szociális viselkedése is nagyszerűen alakítható. Hála a sok négylábú barátnak! Napi legalább egyszer egy bő órára látogassunk el ide, vigyünk magunkkal labdát, vagy egyéb olyan játékot, ami után szívesen szalad a jószág, és játszunk vele! (Lehetőleg kifejezetten kutyák részére gyártott játékot használjunk!)

Ha nincs a környéken kutyafuttató, akkor is sétáljunk sokat a kutyával. Pórázon, ugyanis a törvény szerint hazánkban közterületen kizárólag pórázon vezetve közlekedhetünk ebekkel.

 

Ideális esetben napi három séta az igazi....

Ideális esetben napi három séta az igazi, amiből az egyik egy hosszabb kirándulás legyen. Még a kertben tartott állatoknak is kijár a séta legalább napi egyszer!

Ha többre vágyunk - és többre vágyik a kutya is -, remek kutyasportok vannak, amelyeket hazánkban is kipróbálhatunk. Ilyen például az agility, a flydogs, a flyball és a dog dancing. Az említett kutyás sportok mindegyike igazi kikapcsolódásra ad lehetőséget a kutyának és kétlábú gazdájának egyaránt! De mehetünk a jószággal futni is, nagyokat kirándulni az erdőbe, sőt, esős időkben ügyes trükkökkel akár a négy fal között is megmozgathatjuk kutyánkat. ( Újabban e célból kutyás futópadokat is lehet kapni.)

Soha ne sajnáljuk az időt a sétától és a játéktól, hiszen a mozgásigény kielégítése az egészség megőrzésének fontos záloga – a póráz mindkét oldalán!

 

Az mindenesetre biztos, hogy a mozgáslehetőség biztosítása alapfeltétele annak, hogy kedvencünk boldog, hosszú, egészséges életet éljen... És persze biztosítéka annak is, hogy unatkozó kedvencünk ne tegye romhalmazzá a lakást...

 

Kerüljük el a baleseteket!

Észben kell tartani, hogy a kutyafuttatóban egyik legnagyobb konfliktushelyzet alapja a rokonszenves labda. Ezért figyeljünk nagyon, milyen vérmérsékletű ebek vannak a környéken, nehogy verekedésbe fulladjon a játék. Tapasztalt kutyások az ilyen helyzeteket remekül ki tudják védeni, érdemes tőlük tanácsot kérni. Miután a kutya rendkívül aktív élőlény, s lételeme a mozgás, gyakran kerülhet veszélyes, különböző sérülésekkel járó helyzetbe. Szerencsére az esetek nagy többsége nem végződik komoly bajjal, csupán ficammal, rándulással, felületes sérüléssel vagy apróbb zúzódással. Azonban történhet nagyobb baj is, például egy lábtörés vagy egy komoly ízületi sérülés, ami műtéti beavatkozást igényel. Ha a kutyust baleset éri, akkor haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni.

Az állatorvosi beavatkozások, viszont nem ingyenesek.

Az állatorvosi beavatkozások, viszont nem ingyenesek.  

Ha szükségessé válnak speciális vizsgálatok (röntgen, ultrahang, EKG), egy átlagos kivizsgálás alkalmával könnyen lehet a számla akár 50-60 ezer forint is. Ezért is ajánlom jó szívvel mindenkinek az AEGON kisállat-biztosítását, ami már évi 6.480 Ft*-tól megköthető, így nem kell saját pénztárcádból kifizetni a felmerülő költségeket.

*Kedvence biztosítási díját a kalkulátorral számolhatja ki pontosan.

 


Dr. Király Péter, szakállatorvos
(alapító, Rex Kutyaotthon Alapítvány)

 


Dr. Lőrincz József, állatorvos

A felelős kisállat tartók nem csak szeretik kedvencüket, de gondoskodnak azok testi és lelki egészségéről is. Praktizálásom során sokszor találkozok olyan esetekkel, amelyek kezelése nem igényel nagy erőfeszítéseket, így a kisállat egyéb szövődményektől mentesen, gyorsan meggyógyul. Sajnos azonban történnek komolyabb balesetek és az állatok elkaphatnak olyan betegségeket, amelyek kezelése hosszú és költséges folyamat. Állatorvosként csak ajánlani tudom a kisállat-biztosítást, amely anyagi segítséget jelent minden felelős gazdi számára.

Legyél felelős kisállat-tartó!

Az AEGON kisállat-biztosítást olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek fontos a kutyájukról való gondoskodás, és egy nem várt betegség esetén szeretnék elkerülni a hirtelen felmerülő állatorvosi költségeket, kiadásokat.
Már minden kutyafajtára és macskára egyaránt köthető, ha az állat valamennyi kötelező oltását megkapta, elmúlt már 6 hónapos, de még nem töltötte be a 7 évet.