Jelenleg 8152 állatbarátunk van, 471 cicabarát és 7519 kutyabarát :)

Szépségszalon - Ápolási és kozmetikai tanácsok

 

A szőrzet ápolása

A rendszeres fésülés és kefélés elengedhetetlenül fontos a bozontos, illetve hosszabb szőrű kutyák esetében (pl.: bobtail, szetter, spániel) is. A hosszabb, selymesebb szőrű fajtáknál ne használjuk durva sörtéjű vagy drótfogú kefét mert tépi a szőrt.
Van néhány dupla bundájú fajta (német juhász, collie stb.), ahol durvább hosszú szőrzet fedi a sűrű, finom szálú aljszőrzetet. Naponta tisztítsuk kefével az ilyen kutya szőrét, a bőrtől kifelé haladva, mert az elhalt szőrök az aljszőrzet közé tapadnak és nagyon gyorsan gubancolódnak.
A kölyökkutyák esetében a rendszeres gondozásnak inkább abban van jelentősége, hogy hozzászoktassuk az állatot a szőrápolás procedúrájához.
A szőrzet kefélése jót tesz a bőrnek, frissíti a vérkeringést.
A szőrápoláshoz célszerű a szőrtípusnak megfelelő kefét és fésűt használni.

 

Fürdetés

Szépségszalon - Ápolási és kozmetikai tanácsok kutyagazdiknak Az eb bőrében kevés a faggyúmirigy, ezért érzékeny a vízre és a különböző samponokra. Nem szükséges a túl gyakori fürdetése. Amennyiben túl gyakran, nem körültekintően fürdetjük kutyánkat, bőr hajlamossá válhat különböző fertőzésekre, ekcémára.

A kutyát 30 – 35 C fokos vízben fürdessük. A fürdetésre használt sampont előzőleg hígítsuk és úgy vigyük fel a kutya szőrére. Miután átmostuk a szőrét, alaposan öblítsük le a sampont mert ha rajta marad, az kiszáríthatja és irritálhatja a bőrét.

Általánosságban elmondható, hogy elég 4-6 havonta fürdetni a kutyát.

Ha az otthoni fürdetésre nem vállalkozunk, negyedévente nem árt kutyakozmetikushoz bejelentkezni, ahol a fürdetésen kívül a hallójárat, bűzmirigy és a karmok rendbetétele is megtörténik.

 

A szemek

Rendszeresen ellenőrizzük a szemek környékét, és ha kell, tisztítsuk meg. Ehhez használhatunk tiszta vizet vagy szemmosó folyadékot.

 

A mancsok

Hosszú és szálkás szőrű kutyák szőrét érdemes a mancsok között rendszeresen kinyírni. Így nem ragad bele a hó, sár és egyéb szennyeződés. Ha kutyánknak nem kopik megfelelően a karma, 2-3 havonta mindenképpen le kell vágatni, különben nehézkessé válik számára a járás, sőt az ujjak is deformálódhatnak. Karomvágáshoz speciális karomvágó szükséges. Érdemes már kölyökkorban hozzá szoktatni kutyánkat ehhez a művelethez, ami teljesen fájdalom mentes, ha megfelelő körültekintéssel végezzük. Amennyiben nem vagyunk biztosak magunkban, inkább bízzuk a dolgot szakemberre.

 

A fülek tisztítása

Az egészséges külső hallójárat önmagától tisztul. A gyakori fülgyulladás hátterében több dolog állhat, ezért ezt mindenképpen érdemes állatorvos segítségével kideríteni és kezelni. Amennyiben kúra szerű fültisztításra van szükség, fülgyulladás miatt, azt legjobb állatorvosra bízni.

Vannak fajták melyek füléből a szőr rendszeresen el kell távolítani (pl.: uszkár) de ezt a kutyakozmetikus a kutya nyírásakor elvégzi.

 

Fogápolás

A felnőtt állat fogainak felületén táplálékmaradékból, baktériumokból és nyálból álló lepedék alakulhat ki, melyet rendszeresen szükséges eltávolítani, különben fogkő alakulhat ki. A fogkő gyakran lép fel ha helytelenül tápláljuk kedvencünket. A fogak ápolására használhatunk kutya fogkefét de a kereskedésekben kaphatóak különféle fogkő képződés gátló rágó falatok is, melyek rendszeres adása csökkentheti a fogkő kialakulását.

Tavasztól ősz végéig a gazdi feladata, hogy sétáltatás után átvizsgálja, hogy kutyájába nem került-e toklász, mert ez nagyon komoly problémákhoz vezethet. Ujjunkkal a talppárnák közötti részt, lábszárat és a hónaljat tapintsuk át. Nézzük át a szem környékét és kukkantsunk bele a hallójáratba. Ugyanilyen fontos az élősködők elleni védekezés, jó minőségű bolha és kullancs ellen készítményeket használjunk.

 


Dr. Király Péter, szakállatorvos
(alapító, Rex Kutyaotthon Alapítvány)

 


Dr. Lőrincz József, állatorvos

A felelős kisállat tartók nem csak szeretik kedvencüket, de gondoskodnak azok testi és lelki egészségéről is. Praktizálásom során sokszor találkozok olyan esetekkel, amelyek kezelése nem igényel nagy erőfeszítéseket, így a kisállat egyéb szövődményektől mentesen, gyorsan meggyógyul. Sajnos azonban történnek komolyabb balesetek és az állatok elkaphatnak olyan betegségeket, amelyek kezelése hosszú és költséges folyamat. Állatorvosként csak ajánlani tudom a kisállat-biztosítást, amely anyagi segítséget jelent minden felelős gazdi számára.

Legyél felelős kisállat-tartó!

Az AEGON kisállat-biztosítást olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek fontos a kutyájukról való gondoskodás, és egy nem várt betegség esetén szeretnék elkerülni a hirtelen felmerülő állatorvosi költségeket, kiadásokat.
Már minden kutyafajtára és macskára egyaránt köthető, ha az állat valamennyi kötelező oltását megkapta, elmúlt már 6 hónapos, de még nem töltötte be a 7 évet.